Vismigratierivier Afsluitdijk

Blije Vissen

De Vismigratierivier is een 4 kilometer lange rivier die ervoor gaat zorgen dat vissen weer vrij kunnen bewegen van zout naar zoet water. En weer terug!

Om op te groeien en zich voort te planten, hebben trekvissen zout én zoet water nodig. De Afsluitdijk zoals we die nu kennen, maakt het deze dieren vrijwel onmogelijk heen en weer te trekken tussen Waddenzee en IJsselmeer. Talloze vissoorten wachten in grote getallen in de Waddenzee voor de spuisluizen. Zij ruiken het zoete water, willen er uit alle macht naartoe, maar zijn meestal niet in staat de sterke stroming te trotseren. Een van de belangrijkste redenen waarom de trekvissenstand zorgwekkend laag is. Met de vismigratierivier gaat het de vissen straks geen moeite kosten om hun weg te vinden naar het zoete óf juist zoute water.

Communicatie

We gaan iets heel “on-hollands” doen. We maken namelijk een gat in de dijk. Maar kan dat zomaar? Komt onze waterveiligheid dan niet in gevaar? En hoe werkt die vismigratierivier nou precies?

Wie kan dit beter uitzoeken dan Milouska Meulens, televisiepresentatrice van onder andere het natuurprogramma Vroege Vogels. Zij ging in gesprek met Wouter van der Heij van de Waddenvereniging en Erik Bruins Slot van de Provincie Fryslân. We combineerden de inzet van film en animatie voor verschillende communicatiedoelen. Naast de hoofdvideo met Milouska, Wouter en Erik is er een korte animatie ontwikkeld waarin we uitleggen hoe de vismigratie precies werkt.